Development

Vaarwel GitHub

Microsoft gaat GitHub kopen voor 7,5 miljard USD. GitHub, zonder enige twijfel de meest succesvolle, broncode repository die beschikbaar is, zal in de kaken van Microsoft terechtkomen.

Ik denk dat dit slecht nieuws is voor de FOSS-gemeenschap. Microsoft wil dat we geloven, dat ze tegenwoordig van FOSS houden. Ik zal ze alleen geloven als ze hun vlaggenschepen zoals Windows, Office (365) of SQL onderbrengen onder een FOSS licentie.

Ze hebben ook een slechte reputatie voor wat betreft het stopzetten van diensten waar ze niet meer in geloven. Omdat het GitHub-platform zelf niet op FOSS-gelicenseerde software draait, is er geen manier om te ontsnappen, en uw code ergens anders te hosten op een GitHub-compatibele dienst. Om deze reden heb ik mijn code nooit op GitHub gezet. Het was al niet helemaal OK door de GitHub Software, maar de aankoop maakt het nu nog een beetje minder OK.

Nu gaan veel mensen weg van GitHub, naar andere diensten zoals GitLab. Toch is het een ander Amerikaans bedrijf, maar hun platform heeft tenminste een FOSS-licentie, waardoor hun gebruikers gemakkelijk kunnen ontsnappen in geval van een noodsituatie.

Bekijk hun handige tooling voor het migreren van GitHub naar GitLab: https://about.gitlab.com/2018/06/03/movingtogitlab/
Of host gewoon je eigen GIT-server zoals ik doe. Ik overweeg GitLab voor de code die ik in de toekomst op het web wil zetten.

Helemaal ontsnappen aan GitHub zal er voorlopig niet in zitten, aangezien veel FOSS daar gehost blijft. Als je wilt participeren in zulke projecten, dan zul je wel moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *